متاسفانه در سال های اخیر شاهد افزایش تعداد افراد سیگاری بوده ایم. نکته قابل توجه، گرایش نوجوانان به سیگار و انس گرفتن با آن است. این مسئله بسیار خطرناک است و مشکلات زیادی را برای جوانان و آینده آن ها به وجود خواهد آورد. از طرفی دیگر والدین نگران فرزندان خود هستند که مبدا سیگاری شده باشند. اگر والدین به موقع متوجه سیگار کشیدن فرزندان خود شوند، می توانند اقداماتی را برای جلوگیری از آن انجام دهند. در این مقاله از دیسگار بررسی خواهیم کرد که چطور بفهمیم پسرمون سیگار میکشه؟ همچنین بیان خواهیم کرد که اگر متوجه سیگار کشیدن فرزند مان شدیم چطور با او رفتار کنیم. بنابراین از شما دعوت می کنیم که در ادامه با ما همراه باشید.
دلایل اصلی گرایش جوانان به سمت سیگار چیست؟
قبل از اینکه سراغ راه های تشخیص سیگاری بودن فرزندتان بروید باید با دلایل گرایش جوانان به سمت سیگار آشنا شوید. با شناخت این عوامل می توانید فرزندتان را در مسیر درستی قرار دهید و از سیگاری شدن آن جلوگیری کنید. مهم ترین دلایل گرایش جوانان به سیگار عبارت اند از:
- اثبات اینکه بزرگ شده اند(می خواهند خودشان را بزرگ جلوه دهند)
- مشکلات خانوادگی(مشاجرات واختلافات خانوادگی جوانان را به سمت سیگار سوق می دهد)
- نداشتن اطلاعات کافی درباره سیگار و عوارض آن
- تجربه کارهای افراد بزرگ
- دوستان ناباب و رفت و آمد با افراد ناخلف
چطور از سیگاری بودن پسرمان مطلع شویم؟
نوجوانی و جوانی رده سنی حساس است که اگر به خوبی گذرانده نشود مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت. از جمله مهم ترین عوامل بیرونی خطرناکی که جوانان مخصوصا پسران را تهدید می کند سیگار می باشد. با تشخیص به موقع سیگاری شدن پسر یا دخترتان می توانید از قرار گرفتن آن ها در مسیر مواد مخدر یا موارد مرتبط جلوگیری کنید. اگر فرزند شما علائم زیر را داشته باشد به احتمال زیاد سیگاری شده است و باید به فکر چاره باشید.
سرفه های پی در پی
همان طور که در مقالات قبلی نیز شااره کردیم سیگار اولین آسیب را به ریه های افراد وارد می کند. افراد سیگاری معمولا به صورت مداوم سرفه می کنند و با مشکلات تنفسی رو به رو هستند. اگر متوجه شدید که پسرتان بدون داشتن بیماری خاص همچون سرماخوردگی یا حساسیت به صورت مداوم سرفه می کند باید به سیگاری بودن آن شک کنید. معمولا افراد سیگاری سرفه های خشک و با صدای بلند انام می دهند.
بیرون رفتن بدون علت
افراد سیگاری برای اینکه سیگاری بودن خود را پنهان کنند و بتوانند به راحتی سیگار بکشند به دنبال یک مکان خلوت و مناسب می گردند. اگر متوجه شده اید که فرزند شما بی دلیل پس از صبحانه، داخل جمع و مهمانی ها بیرون می رود، احتمال اینکه به سیگار کشیدن تمایل داشته باشد زیاد است. البته این بدان معنی نیست که با هر بار بیرون رفتن فرزندتان نگران شوید. اگر این روند ادامه پیدا کند و به دفعات زیاد این عمل تکرار شود باید به سیگاری بودن پسرتان شک کنید و به فکر چاره باشید.
استفاده از عطر و آدامس به صورت افراطی
یکی از مهم ترین راه های تشخیص سیگاری بودن افراد کمک گرفتن از بو است. افراد سیگاری به دلیل مصرف مداوم سیگار بوی بد سیگار را جذب می کنند و لباس ها و دهان آن ها بوی سیگار می دهد. به همین جهت افرادی که تمایل ندارند کسی از سیگاری بودن آن ها اطلاعی داشته باشند از عطر و آدامس استفاده می کنند. البته این موضوع به این معنی نیست که هر کس از عطر و آدامس استفاده می کند که حتما سیگاری است. شما با در نظر گرفتن این مسئله و سایر رفتار های فرزندتان می توانید متوجه سیگاری بود آن شوید.
لرزش دست
برخی از افراد سیگاری بدون دلیل با لرزش دست مواجه می شوند. این مورد نیز می تواند برای تشخیص سیگاری بودن فرزندتان به شما کمک کند.
مشکلات تنفسی
افراد سیگاری با مشکلات تنفسی مواجه هستند. سیگاری ها نمی توانند زیاد بدوند و فورا دچار تنگی نفس می شوند. همچنین در اثر اعتیاد به سیگار با مشکلات جدی تری از جمله سرفه های شدید، مشکل در نفس کشیدن و … مواجه می شوند. اگر فرزندتان از کودکی مشکل تنفسی ندارد و به یک باره اینگونه شده است باید به سیگاری بودن آن شک کنید.
زردی دندان ها
افراد سیگاری دارای دندان هایی زرد و بوی نامطبوع در دهان می باشند.اگر به تازگی احساس کرده اید که با وجود مسواک زدن، دندان های پسرتان زرد می شود یک جای کار می لنگد. به احتمال زیاد پسرتان سیگاری شده است و در حال پیشرفت در این زمینه می باشد.
کاهش وزن
مصرف سیگار باعث می شود که فرد سیگاری بسیاری از ویتامین های مقوی موجود در بدن خود را از دست بدهد. بنابراین دچار لاغری و بیماری های گوناگون می شود. لاغری دلیل محکمی برای تشخیص سیگاری بودن فرزندن تان نیست. اما اگر متوجه شده اید که فرزند جوان تان با تعذیه مناسب رشد نمی کند باید به فکر چاره باشید. در این شرایط دو احتمال بیشتر وجود ندارد. فرزندتان یا سیگاری شده است یا مشکلی دارد که باعث می شود بدنش رشدی نداشته باشد.
تغییر در رفتار
جوانان به دلیل قرار گرفتن در سن حساس مغرور هستند و اگر حرفی بزنید که برخلاف عقاید آن ها باشد فورا گارد می گیرند. این مسئله طبیعی است اما اگر حرفی می زنید که پسرتان عصبی می شود اما پس از رفتن به بیرون و برگشت کاملا آرام است باید به این آرام بودن شک کنید. مگر می شود فردی که شدیدا عصبانی است در عرض چند دقیقه به حالت عادی برگردد و کاملا خونسرد باشد؟ اگر با فرزندتان دعوا می کنید و این حالت رخ می دهد احتمال اینکه سیگاری شده باشد وجود دارد.
نکته مهم: هر یک از علائمی که در این بخش اشاره کردیم می تواند به عنوان سرنخی باشد که به تشخیص سیگاری بودن پسرتان کمک می کند. اما نباید تند برخورد کنید و با دیدن یک علامت مشکوک بگویید حتما فرزندم سیگاری شده است. باید تمام عوامل را زیر نظر بگیرید و سپس اقدام کنید. چرا که ممکن است شما فقط دچار شک و تردید شده باشید در حالی که پسرتان کاملا پاک و سالم باشد.
اگر متوجه سیگار کشیدن فرزند مان شدیم چکار کنیم؟
اگر متوجه شده اید که پسرتان سیگاری شده است یک قدم برای رسیدن به موفقیت نزدیک تر شده اید. بدون تشخیص سیگاری شدن فرزندتان هرگز نمی توانید او را به مسیر درست هدایت کنید. اما پس از متوجه شدن این موضوع باید به درستی رفتار کنید که بتوانید فرزندتان را به ترک سیگار و دست کشیدن از این ماده مضر تشویق کنید. برای برخورد صحیح با فرزند سیگاری خود باید به صورت زیر عمل کنید:
رابطه خود با پسرتان را صمیمی تر کنید
از همان ابتدای کودکی، والدین باید با فرزند خود صمیمی باشند و رابطه صمیمی برقرار کنند. این امر کمک می کند که کودک شما تمام حرف ها و مشکلات خود را با شما در میان بگذارد. الان هم دیر نیست رابطه خود با فرزندتان را صمیمی تر کنید و به حرف ها و مشکلات او گوش فرا دهید. در این صورت احتمال دارد که فرزند شما دلیل سیگاری شدن خود را نیز به شما بگوید و از شما کمک بخواهد.
در مورد سیگار و عوارض آن صحبت کنید
پس از اینکه رابطه صمیمی با فرزند خود برقرار کردید بهتر است سر صحبت را باز کنید و درباره سیگار و عوارض آن صحبت کنید. این گفتگو نباید به گونه ای باشد که فرزندتان احساس کند به او مشکوک شده اید. به عنوان مثال می توانید درباره سیگار از او سوال بپرسید و سپس نظر خودتان را به طور کامل برای فرزندتان بیان نمایید. با اینکار فرزندتان آگاهی کامل تری نسبت به سیگار پیدا می کند و ممکن است از سیگار کشیدن دست بردارد.
مچ گیری کردن را کنار بگذارید
کاراگاه بازی و مچ گیری را کنار بگذارید و سراغ راه های دیگر بروید. اینکه مدام فرزندتان را کنترل کنید، مچ او را در سیگار کشیدن بگیرید یا سیگار های داخل لباس هایش را از بین ببرید هیچ کمکی به شما نخواهد کرد. این کار نه تنها هیچ کمکی نمی کند بلکه باعث می شود پسرتان بیش از پیش مخفی کاری کند.
جنگ و دعوا راه نیندازید
جنگ و دعوا اصلا راهکار منطقی برای روبه رویی با پسر سیگاری نیست. با این کار غرور فرزندتان می شکند و احتمال دارد رابطه تان خدشه دار شود. پس بهتر است جنگ و دعوا را کنار بگذارید و منطقی تر رفتار نمایید.
با سایر اعضای خانواده در این باره مشورت کنید
همیشه مشورت و کار تیمی جواب می دهد. درباره این موضوع نیز کمک گرفتن از سایر اعضای خانواده می تواند مفید باشد. در فرصتی که فرزند سیگاری تان خانه نیست همه را کنار هم جمع کنید و سیگاری شدن پسرتان را با بقیه مطرح کنید. سپس راهکارهای مورد نظرتان را بیان کنید و با مشورت کردن بهترین راهکار را برای نجات فرزندتان انتخاب نمایید.
نه گفتن را به او آموزش دهید
احتمال اینکه پسر شما توسط دوستانش سیگاری شده باشد زیاد است. شما باید مهارت نه گفتن را به فرزند خود بیاموزید تا در مواقع مورد نیاز از ان استفاده کند. اگر پسرتان نه گفتن را به خوبی بلد باشد در مواجه با چنین شرایطی و تعارف سیگار توسط دوستانش نه خواهد گفت و زندگی اش را نجات خواهد داد.
از دوستان فرزندتان کمک بگیرید
بدون شک اکثر آدم ها حرف ها و مشکلات خود را به دوستانشان می گویند. اگر دوستان صمیمی فرزندتان را می شناسید با آن ها ارتباط برقرار کنید و درباره موضوع مورد نظر حرف بزنید. در اکثر مواقع این کار کمک می کند که در زمینه نجات فرزندتان موفق عمل کنید.
صبور باشید
صبر و تحمل جزو ویژگی هایی است که کمک می کند بهترین نتیجه را بگیرید. اگر راهکارهای گفته شده را اجرا کرده اید باید صبر کنید تا نتیجه دهد. همان طور که سیگاری شدن به مرور زمان و به صورت مرحله به مرحله صورت گرفته است، ترک سیگار و رهایی از این مشکل نیز نیاز به زمان دارد.
چطور فرزندمان را از شر سیگار نجات دهیم؟
پس از اینکه دو مرحله قبلی را پشت سر گذاشتید و فرزندتان را قانع کردید که سیگار هیچ فایده ای برای شما ندارد باید فرزندتان را تشویق کنید که سیگار را ترک کند. اگر این مراحل را به خوبی پشت سر گذاشتید نگران ترک سیگار نباشید. سایت دیسگار یک دوره تضمینی و حرفه ای برای ترک سیگار تدارک دیده است که به شما کمک می کند که در عرض سه روز سیگار را کنار بگذارید. فرزندتان با شرکت در این دوره سیگار را به صورت تضمینی کنار گذاشته و به زندگی ایده آل قبل خود برخواهد گشت.