اگر فردی برای مدت طولانی سیگاری بوده است، بافت و سلامت ریه خود را به قدری تحریک کرده است که باعث ایجاد زخم می شود. اگر جای زخم نسبتاً کمی روی ریههای ترککننده وجود داشته باشد، احتمالاً زندگی عاری از هر گونه عارضهای خواهد داشت. با این حال، زخمهای سنگین – ناشی از سابقه طولانی سیگار کشیدن – میتواند منجر به بافت ضخیم و سفت ریه شود.
بعد از ترک سیگار چه مدت طول می کشد تا سلامت ریه ها بهبود یابند؟
ترک سیگار همیشه ایده خوبی است، اما به این معنی نیست که سلامت ریه ها به طور خودکار به حالت قبل از سیگار کشیدن برمی گردند.
پس از ترک سیگار چه اتفاقی برای سلامت ریه های افراد سیگاری می افتد؟
هنگامی که فردی سیگار می کشد، بافت ریه را تحریک می کند و ملتهب می شود و تولید مخاط محافظ در ریه ها را تشدید می کند و باعث التهاب بیشتر آنها می شود. سیگار باعث فلج شدن و از بین رفتن مژک ها (موهای ریز) می شود که وظیفه اصلی آن پاکسازی مخاط است. این به این معنی است که مخاط در ریه ها جمع می شود و منجر به علائمی مانند تنگی نفس و سرفه می شود. پس از ترک سیگار، سلامت ریه های فرد در عرض یک سال تقریباً به حالت عادی برمیگردد، مژکها دوباره کاملاً کار میکنند و میتوانند مخاطی که در ریهها جمع شده را پاک کنند.
با این حال، اگر فردی برای مدت طولانی سیگاری بوده است، بافت و سلامت ریه خود را به قدری تحریک کرده است که باعث ایجاد زخم می شود. اگر جای زخم نسبتاً کمی روی ریههای ترککننده وجود داشته باشد، احتمالاً زندگی عاری از هر گونه عارضهای خواهد داشت. با این حال، زخمهای سنگین – ناشی از سابقه طولانی سیگار کشیدن – میتواند منجر به بافت ضخیم و سفت ریه شود.
نحوه عملکرد ریه ها را تجسم کنید:
آنها دائماً در حال باد کردن و تخلیه هوا هستند تا هوا را به داخل و خارج کنند. ریههای سفت و ضخیم باید سختتر کار کنند تا بتوانند آنچه را که به طور طبیعی برای اکثر انسانها به وجود میآید انجام دهند. این منجر به خستگی، احساس تنگی نفس اغلب و ناتوانی در انجام ورزش های قلبی عروقی می شود.
سیگار همچنین آلوئول های ریه را که کیسه های کوچک موجود در ریه ها هستند که به تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن با سیستم گردش خون کمک می کنند، از بین می برد. حدود 500 میلیون آلوئول در بدن ما وجود دارد، اما پس از از بین رفتن آنها بازسازی نمی شوند. به علاوه، سابقه طولانی سیگار کشیدن می تواند بیش از یک میلیون آلوئول را از بین ببرد. صرف نظر از اینکه فرد ترک کند، اگر آلوئول های زیادی از بین رفته باشد، منجر به آمفیزم ریوی می شود که یک بیماری غیرقابل درمان و کشنده با علائمی مانند سرفه، تولید بیش از حد خلط، خستگی، اضطراب، مشکلات خواب، کاهش وزن زیاد و قلب است.
خطر سرطان ریه در افرادی که سیگار را ترک کردند.
در مورد سرطان، ده سال دوری از سیگار میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را در مقایسه با میزان خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری به نصف کاهش دهد،. طبق گفتههای جانز هاپکینز پزشکی، سیگاریهایی که پس از تشخیص سرطان آن را ترک میکنند، احتمالاً به درمانها پاسخ میدهند. این حتی احتمال مرگ و میر را تا 40٪ کاهش می دهد. با این حال، خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد ترک کننده بیشتر از افراد غیر سیگاری باقی می ماند. طبق گفته هاروارد سلامت، سیگاریهای شدیدی که سیگار را ترک میکنند، حداقل به مدت 10 تا 15 سال سالانه به غربالگری سرطان ریه نیاز دارند.
در حالی که سلولهای بافت ریه بازسازی میشوند، هیچ راهی وجود ندارد که یک فرد سیگاری بتواند به سلامت ریه های افراد غیرسیگاری بازگردد. در بهترین حالت، آنها چند زخم از زمان سیگار کشیدن خود خواهند داشت و در بدترین حالت، تا پایان عمر با مشکلات تنفسی خاصی گیر میکنند. در حالی که ترک سیگار فواید متعددی برای کل بدن انسان دارد و باید دنبال شود، دستیابی به سلامت ریه های پس از ترک تنها در صورتی امکان پذیر است که فرد بلافاصله پس از شروع سیگار کشیدن را ترک کند. پیشنهاد میکنم حتما مطلب فواید ترک سیگار را از سایت دیسگار مطالعه کنید.
چگونه پس از سیگار کشیدن به سلامت ریه ها دست یابیم؟
اولین قدم برای ترمیم کیفیت و سلامت ریه، ترک سیگار است. سلامت ریه ها و سلامت کلی شما بلافاصله از شما تشکر خواهند کرد! طبق WebMD، پس از 20 دقیقه پس از ترک سیگار، فشار خون و نبض شما بهبود می یابد و گرما و گردش خون دست ها و پاهای شما را بهبود می بخشد.
تنها یک هفته پس از ترک سیگار، ریه های شما شروع به ترمیم مژک ها یا برآمدگی های مو مانندی می کند که مخاط و مواد خام را از ریه های شما پاک می کند. التهاب بافت ریه باعث کاهش و بهبود تنفس شما می شود.
یافتن راه هایی برای پرت کردن حواس و تسلیم نشدن! هر چه بیشتر دور بمانید، مزایا ادامه می یابد:
5 سال: احتمال سکته مغزی و سرطان دهانه رحم در حال حاضر برابر با یک فرد غیر سیگاری است.
10 سال: اکنون نیمی از احتمال ابتلا به سرطان ریه از بین رفته است.
15 سال: اکنون شانس بیماری قلبی مشابه افراد غیر سیگاری است.
از افراد سیگاری دوری کنید.
هنگامی که سیگار را ترک کردید، باید به حذف کامل خود از محیط سیگار کشیدن تلاش کنید. بهتر است از سایر افراد سیگاری دوری کنید تا خطر مصرف دود دست دوم و وسوسه سیگار کشیدن مجدد کاهش یابد. بسیاری از افراد سیگاری دوستان و اعضای خانواده دارند که سیگار می کشند. در حالی که مطمئناً نمی خواهید به روابط مهم پایان دهید، مودبانه از آنها بخواهید که در اطراف شما سیگار نکشند و آنها را نیز تشویق کنید که آن را ترک کنند!
فضای خود را تمیز نگه دارید.
تمیز نگه داشتن خانه و محل کار برای حفظ سلامت ریه بسیار مهم است. حتماً فرشها، قفسهها و اشیاء خود را تمیز کنید و دریچههای هوا و پنکهها را مرتب تمیز کنید. شما بیشتر وقت خود را در این زمینه ها می گذرانید.
ضروری است که هوای شما تا حد امکان تمیز باشد. علاوه بر تمیز کردن خانه و محل کار خود، چند گیاه نیز به آن اضافه کنید! گیاهان در ازای دریافت اکسیژن، دی اکسید کربن و سایر آلاینده ها را جذب می کنند. برخی از بهترین گیاهان بهبود کیفیت هوا عبارتند از: آلوئه ورا، نخل آرکا، نخل لاد، بامبو.
رژیم غذایی سالم
تغذیه صحیح می تواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد. همچنین تأثیر شدیدی بر سلامت ریه های شما دارد! اگر می خواهید سلامت ریه خود را تمیز کرده و بهبود بخشید، برخی از غذاها و محصولاتی وجود دارد که باید از آنها اجتناب کنید و برخی دیگر را باید بیشتر مصرف کنید:
-
نه گفتن به:
- فست فود
- غذاهای فرآوری شده و گوشت
- محصولات لبنی
- غذاهای منجمد راحت
- آب نبات و شیرینی
- کافئین
بله بگویید:
- آناناس که حاوی بروملین است، ترکیبی که به کاهش التهاب کمک می کند.
- مرکبات و انواع توت ها مانند زغال اخته، لیمو ترش، لیمو، پرتقال و شاه توت
- سبزیجات دارای برگ سبز مانند اسفناج، کلم پیچ، آروگولا، کلم سبز، کاهو و کلم بروکلی
- گوشت و ماهی تازه
- غذاهای حاوی کلروفیل بالا مانند جعفری، جوانه، سبزه گندم، مارچوبه، کرفس و انگور به اکسیژن رسانی به بدن و سلامت ریه کمک می کنند.
تمرین فیزیکی برای سلامت ریه
یک برنامه تمرینی را شروع کنید و بدن و سیستم تنفسی خود را به حالت اولیه برگردانید! برخی از بهترین تمرینات برای بهبود سلامت ریه عبارتند از:
- پیاده روی، دویدن یا دوچرخه سواری
- شنا كردن
- آموزش قدرت
- یوگا
تمرینات تنفسی را امتحان کنید.
در حالی که ورزش به سلامت ریه های شما کمک زیادی می کند، تمرینات تنفسی را فراموش نکنید! مهمترین آنها برای بهبود سلامت ریه های شما تنفس لب فشرده و تمرینات تنفس دیافراگمی است.
تمرینات تنفسی با لب های جمع شده به آزادسازی هوای حبس شده، باز نگه داشتن راه های هوایی برای مدت طولانی تر، بهبود سهولت تنفس و تسکین تنگی نفس کمک می کند.
تمرینات تنفسی دیافراگمی باعث تقویت دیافراگم، کاهش سرعت تنفس و کاهش نیاز به اکسیژن می شود.
مدیتیشن را امتحان کنید.
ترک نیکوتین می تواند استرس جدی ایجاد کند. شما باید راه هایی برای آرامش پیدا کنید! مدیتیشن می تواند به آرامش شما، بهبود نگرش و توسعه ذهن آگاهی کمک کند. ماساژ علاوه بر کمک ذهنی و عاطفی، فرصت هایی را برای تمرکز بر نفس و آرامش عضلات فراهم می کند که می تواند تنفس را بهبود بخشد. برو جلو و خودت را درمان کن! ریه های شما از شما تشکر خواهند کرد.
* اگر در مورد سلامت ریه های خود سوال یا نگرانی دارید، با پزشک و متخصص تغذیه صحبت کنید. هر چه زودتر به دنبال کمک باشید و تغییر ایجاد کنید، زودتر بهبود سلامت کلی خود را آغاز خواهید کرد.
من چند هفته پیش سیگار را ترک کردم و اکنون به شدت سرفه می کنم. وقتی من سیگار می کشیدم این اتفاق نمی افتاد. چه خبر است؟
اگرچه شایع نیست، اما به نظر می رسد برخی افراد بلافاصله پس از ترک سیگار بیش از حد معمول سرفه می کنند. سرفه معمولاً موقتی است و ممکن است نشانهای از شروع بهبودی بدن شما باشد.
دود تنباکو حرکت طبیعی موهای ریز (سیلیا) را که مخاط را از ریه های شما خارج می کند، کند می کند. وقتی سیگار را ترک می کنید، مژک ها دوباره فعال می شوند. همانطور که مژک ها بهبود می یابند و مخاط از ریه های شما پاک می شود، ممکن است بیش از حد معمول سرفه کنید. این ممکن است چند هفته طول بکشد.
به طور کلی، سرفه و تنگی نفس در عرض یک ماه شروع به بهبود می کند و تا یک سال پس از ترک سیگار بهبود می یابد.
در عین حال، می توانید با هیدراته ماندن به این روند سرعت دهید. مایعات زیادی مانند آب، چای و آبمیوه بنوشید. مصرف چند قاشق چایخوری عسل قبل از خواب نیز ممکن است کمک کننده باشد. همچنین ممکن است استفاده از مرطوب کننده یا بخارساز به خصوص در هوای سرد کمک کند. اما دلیلی برای سرکوب سرفه با دارو وجود ندارد مگر اینکه بر خواب شما تأثیر بگذارد یا باعث ناراحتی شدید شود. اگر سرفه بیش از یک ماه طول کشید یا خون سرفه کردید با پزشک خود مشورت کنید.